Wilt u weten hoe u als gemeente,  waterschap of objectbeheerder voldoet aan de energie- en klimaatdoelstellingen? Omgevingswarmte, of gasloos verwarmen is dé oplossing. De energietransitie komt hiermee dichterbij dan u denkt. Benieuwd wat Amfius voor u kan betekenen? Wij helpen om omgevingswarmte in uw gemeente of object te implementeren en te realiseren.

Hoe werkt duurzaam verwarmen?

Duurzaam verwarmen, of gasloos verwarmen, is in deze tijd een must geworden. Met omgevingswarmte wint u lokaal warmte terug uit oppervlaktewater, afvalwater, de bodem, lucht of zelfs het wegdek. Het lijkt misschien toekomstmuziek, maar meerdere projecten in Nederland laten zien dat het gewoon kan. Het terugwinnen van warmte uit oppervlaktewater en afvalwater, genaamd aquathermie, heeft grote potentie. Ook de toepassing van riothermie, het winnen van warmte uit rioolwater, komt steeds vaker voor. Deze duurzame energiebronnen kunnen in de toekomst zelfs samen tot 50% van de bebouwde omgeving .

(bron: Nationaal potentieel Aquathermie (2018), opgesteld door CE Delft en Deltares).

Waarom omgevingswarmte kiezen binnen de energietransitie?

U kiest voor omgevingswarmte, omdat u als gemeente, waterschap of objectbeheerder duurzame doelstellingen wilt behalen en wilt bijdragen aan de energietransitie. Gasloos verwarmen geldt als beste alternatief voor fossiele brandstoffen. Maar er zijn meer voordelen. Omgevingswarmte is al aanwezig, het is schoon en het heeft amper impact op de omgeving. Niemand ziet of hoort het. Bovendien is duurzaam verwarmen interessant als het gaat om terugverdientijden. De investeringen zijn afhankelijk van de aard van het te verwarmen object. Voor het verwarmen van woonwijken is daarnaast de aanleg van een warmtenet vereist. Interessant voor uw gemeente of project?

Potentiele warmtekaart Nederland

Waar liggen uw kansen in de energietransitie?

Amfius weet precies wat de potenties zijn van warmte in uw omgeving. Kijk eens naar het riool, oppervlaktewater of de bodem. Wilt u uw gemeente, waterschap of project duurzaam verwarmen? Met de speciaal ontwikkelde Omgevingswarmtekaart ziet u waar de warmtebronnen in uw omgeving zitten en wat de potentie is.

Duurzame energiebronnen

Duurzame energie opwekken is mogelijk dankzij riothermie, aquathermie en warmte-koude-opslag (WKO). U kunt ervoor kiezen om deze duurzame verwarmingstechnieken te combineren. Amfius helpt u in kaart te brengen wat voor uw gemeente, waterschap of project werkt. Maar welke verwarmingstechniek u ook kiest: u draagt bij aan de energietransitie en haalt uw klimaatdoelen.

Gasloos verwarmen: iets voor u? Maak een vrijblijvende afspraak en wij vinden het antwoord. Bel ons op +31 6 5119 9658 of mail naar simon.bos@amfius.com

Onze technieken

  • Riothermie
    Bij het winnen van warmte uit rioolwater plaatsen we in de rioolpersleiding een speciale warmtewisselaar. Deze techniek noemen we riothermie, of ook wel thermische energie uit afvalwater of TEA.
  • Aquathermie
    Bij het winnen van warmte uit oppervlaktewater maken we gebruik van de temperatuurverschillen van het oppervlaktewater gedurende de seizoenen. Dit noemen we aquathermie, of ook wel thermische energie uit oppervlaktewater of TEO.
  • Omgevingswarmte
    Omgevingswarmte is een verzamelnaam voor alle bronnen in de directe omgeving waar warmte of koude uit gewonnen kan worden. En dat zijn er veel. Naast riothermie en aquathermie zijn er nog veel meer bronnen in de omgeving die warmte kunnen leveren. Denk aan warmte uit de weg, of warmte van daken.