Riothermie

Met riothermie naar de energietransitie

Nederland heeft 100 duizend km riool. Een flink eind, waar dagelijks een enorme hoeveelheid water doorheen stroomt. Water dat relatief warm is. 

En deze warmte kunnen we eenvoudig onttrekken. Dat doen we met een techniek genaamd riothermie, of ook wel thermische energie uit afvalwater of TEA genoemd. Met riothermie maakt u verschil binnen de energietransitie.

Kennis en Onderzoek

Hoe werkt riothermie?

Bij het winnen van warmte uit rioolwater plaatsen we in of om het riool een speciale warmtewisselaar. Dit is een stuk rioolbuis waarin uitwisseling plaatsvindt tussen het relatief warme rioolwater en een warmtevoerend medium. Het rioolwater koelt iets af, de warmtewisselaar wordt iets warmer. In de zomer is er vaak meer warmte beschikbaar dan we nodig hebben. Deze ‘overtollige’ warmte kunnen we opslaan in een warmte-koude-opslag (WKO), om het ’s winters te gebruiken als het warmteaanbod iets minder is. Maar we kunnen de warmte ook direct uit het riool gebruiken en toepassen. De warmte uit de warmtewisselaar gaat dan naar een warmtepomp, die de warmte verhoogd naar het niveau dat we nodig hebben om gebouwen te verwarmen. De afgekoelde vloeistof gaat weer naar de warmtewisselaar in het riool en daarmee is de cirkel letterlijk en figuurlijk rond.

Waarom kiezen voor riothermie?

Riothermie is een bewezen techniek, die goed functioneert en waarmee we in staat zijn om gebouwen volledig gasloos te verwarmen. In Nederland worden al een tiental projecten op deze manier verwarmd. In het buitenland doet men dit al veel meer en ook veel langer. Verder is er nog een ander belangrijk voordeel. Met dezelfde techniek kunnen we namelijk ook koelen. Heel simpel gezegd draaien we het systeem in de zomer om. We voeren dan de warmte uit het gebouw af naar de warmtewisselaar. Deze geeft de warmte af aan het riool wat daardoor iets warmer wordt. Kan dat allemaal zomaar? Uiteraard kunnen we niet oneindig veel warmte aan het riool onttrekken of toevoegen. Maar bij zowel de warmtewinning als bij het koelen hebben we het maar over 1 à 2 graden temperatuurverschil. Zo weinig temperatuurverschil maakt al een wereld van verschil!

Benieuwd wat riothermie voor u kan doen? Bel ons op 088 02 44 305 of mail naar simon.bos@amfius.com

Nieuws en Blog

zwembad_aardappelfabriek

Aardappelwarmte voor een zwembad

Amfius verwarmt zwembad De Veldkamp in Wezep met de restwarmte van de fabriek van aardappel-producent CêlaVíta. Amfius en Sportfondsen Nederland, de nieuwe exploitant van het zwe...
Meer over dit project